Serverwissel 2017

Translate this post
Photo by Hong Zhang, public domain/CC0.

De Wikimedia Foundation gaat haar nieuwe datacenter in Dallas testen. Dit moet ervoor zorgen dat Wikipedia en andere Wikimediaprojecten beschikbaar blijven, ook als er een calamiteit heeft plaatsgevonden. Om zeker te weten dat alles goed werkt, zal de Wikimedia Foundation een experiment uitvoeren met het nieuwe datacenter. Dit experiment zal uitwijzen of er op betrouwbare wijze van het ene naar het andere datacenter gewisseld kan worden. Er staat een groot team klaar voor dit experiment, ook om plotselinge problemen op te lossen.

Zij zullen al het internetverkeer naar het nieuwe datacenter sturen op woensdag 19 april 2017. Op woensdag 3 mei 2017 wordt al het internetverkeer weer terug naar het huidige datacenter gestuurd.

Vanwege beperkingen in MediaWiki is het helaas noodzakelijk om de wiki’s op alleen-lezen te zetten tijdens deze twee wissels. Wij bieden onze excuses aan voor het ongemak, en we hopen de impact in de toekomst te kunnen verminderen.

U zult in staat zijn om artikelen te lezen, maar niet te bewerken, voor een korte periode. Dit geldt voor alle Wikimediaprojecten.

  • Op woensdag 19 april en woensdag 3 mei zal het ongeveer 20 tot 30 minuten lang niet mogelijk zijn artikelen te bewerken. De test begint om 16:00 Nederlandse tijd.
  • Als u gedurende deze tijd probeert te bewerken, zult u een foutmelding zien. Wij hopen dat er geen bewerkingen verloren gaan, maar hier zijn wij niet zeker van. Als u deze foutmelding krijgt, raden we u aan om te wachten totdat alles weer normaal is. Dan kunt u uw bewerking opslaan. Toch raden we het ten zeerste aan dat u een kopie van uw bewerkingen maakt.

Extra impact:

  • Het uitvoeren van achtergrondtaken zal langzamer gaan, en sommige taken kunnen ook worden geannuleerd. Roodgekleurde links zullen niet zo snel bijgewerkt worden als gebruikelijk. Als u een artikel aanmaakt waar ergens anders al naar verwezen wordt, zal de link langer roodgekleurd blijven dan gebruikelijk. Sommige langdurige scripts zullen worden gestopt.
  • Er zal een ‘code freeze’ ingelast worden voor de week van 17 april en de week van 1 mei. Alleen urgente code deployments zullen plaatsvinden.

Indien nodig kan besloten worden om dit project uit te stellen. U kunt de planning lezen op wikitech.wikimedia.org. Eventuele veranderingen in de planning zullen op die pagina kenbaar gemaakt worden. Er zullen meer aankondigingen komen omtrent deze serverwissel. Deel deze informatie alstublieft met de gebruikersgemeenschap van uw (thuis)wiki’s.

Faidon Liambotis, Principal Operations Engineer, Technical Operations
Wikimedia Foundation

You can read about a previous similar and successful failover test in a blog post from April 2016. For more translations, see Meta-Wiki.

Archive notice: This is an archived post from blog.wikimedia.org, which operated under different editorial and content guidelines than Diff.

Can you help us translate this article?

In order for this article to reach as many people as possible we would like your help. Can you translate this article to get the message out?