Birliğin ve Çeşitliliğin sembolünü nasıl oluşturduk: Turkic Wikimedia Conference markasıyla tanışın

Translate this post

Turkic Wikimedia Conference‘ın ilk kez 2012 yılında, Kazakistan’ın Almatı şehrinde yapılmasından sonra uzun bir süre bu konferans bir daha yapılmadı. Wikimedia Topluluğu Türk Dilleri Kullanıcı Grubu‘nun konferansı yeniden düzenleme kararı almasının ardından, konferansa her yıl sürdürülebilir bir şekilde kullanılacak yeni bir kurumsal kimlik kazandırmak için çalışmalar başladı.

Uzun süren bir tasarım ve uygulama süreci sonucunda ortaya çıkan marka kimliği, ilk kez İstanbul’da düzenlenecek Turkic Wikimedia Conference 2023‘te katılımcılara tanıtılacak.

Tasarımcı

Kurmanbek’s portrait by Jason Krüger for Wikimedia

Marka, Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye ve Türk Dilleri Kullanıcı Grubu üyesi Grafik Tasarımcı Kullanıcı: Kurmanbek (Y. Caner Özyayıkçı) tarafından oluşturulmuştur.

Kurmanbek bu markayı yaratırken hissettiği duyguları şöyle anlatıyor:

Türk tarihine ve dillerine olan ilgimden dolayı aktif bir Türk Dilleri Kullanıcı Grubu üyesiyim. Bu konferansın marka kimliğini oluşturma görevi bana teklif edildiğinde 5 saniye bile beklemeden kabul ettim. Çünkü böyle bir konferansın yıllarca kullanılacak marka kimliğini oluşturmak benim için çok onur verici ve heyecan vericiydi.

Türkî halkların geleneksel evlerinden biri olan ve günümüzde hala kullanılan Yurt‘tan esinlenerek başladığım taslak çalışmalar, birlik ve çeşitliliğin simgesi olan aşağıda göreceğiniz logo ile son halini aldı.

Anlamı

Konferans, Türk dili konuşulan ülkeler ve çevre topluluklardaki Wikimedia kullanıcılarını bir araya getiren ve iş birliği yapmayı amaçlayan bir konferanstır. Bu nedenle Türkî halkların ilk alfabesi olan tarihi Orhun alfabesinden esinlenerek el ele tutuşan insan figürü oluşturuldu. El ele tutuşan bu kişiler, Türk tarihi, Türk dilleri ve ilgili odak noktalarına ilgi duyan kullanıcıların bir araya gelmesini ve bu amaç doğrultusundaki iş birliklerini temsil etmektedir.

Ayrıca tarihte Türk rengi olarak bilinen turkuaz rengi seçilerek anlam bütünlüğü desteklenmiştir.

Marka işareti

Marka işareti Orhun Alfabesinden esinlenerek tasarlanmış el ele tutuşan ve birlik olan insanlardan oluşuyor. El ele tutuşan bu kişiler, Türk dünyasından ve çevre toplumlardan katılımcıların ortak bir amaç ve çıkar doğrultusunda birleştiği konferansı temsil ediyor.

Konferans logosu

Turkic Wikimedia Conference logosuyla tanışın! Konferansın genel logosu marka işareti ve Turkic Wikimedia Conference metninden oluşmaktadır.

Renkler

Turkuaz rengi bilindiği üzere tarihte Türk rengi olarak anılmıştır. Bu nedenle marka kimliğinin ana renkleri turkuaz ve siyahtır.

İkincil renkler, Wikimedia Vakfı’nın kurumsal kimliğindeki kırmızı, yeşil ve mavi renklerle aynı değerlere sahiptir.

TWC 2023 İstanbul

Bu marka kimliğinin kullanılacağı ilk konferans olacağı için Turkic Wikimedia Conference 2023 İstanbul‘un tasarım sürecinden kısaca bahsetmek istiyorum.

İstanbul konferansının temasını logomuzda el ele tutuşan insanlara gönderme yapan “Birlik” olarak belirledik. Sadece bu da değil, bir dizi slogan da oluşturduk: “Bilgi için Birlik”, “Çeşitlilik için Birlik” ve “Dil için Birlik” gibi…

Turkic Wikimedia Conference 2023 desenleri, Kurmanbek

İstanbul konferansının görsel temasını Türk çinileri olarak da adlandırılan İznik Çinileri ile oluşturduk. Çünkü bu çinilerin bir araya gelmesiyle birlik ve uyum ortaya çıkar. Tıpkı konferansımız gibi!

Turkic Wikimedia Conference 2023 maskotları, Kurmanbek

Ayrıca konferans boyunca bize eşlik edecek 2 sevimli maskot da tasarladık. Bu sevimli maskotların konferans katılımcılarını gülümsetmeye yardımcı olacağını düşünüyorum.

Son not

Marka kimliğinin detaylarını merak ediyorsanız bu bağlantıdan tamamını inceleyebilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkürler!

Can you help us translate this article?

In order for this article to reach as many people as possible we would like your help. Can you translate this article to get the message out?