Türkçe, genellikle Türkiye’den Çin’e kadar uzanan bir alanda konuşulan yaklaşık 40 dilden oluştuğu düşünülen bir dil ailesidir. UNESCO Dünya Dilleri Atlası’na göre, birçok Türk dili farklı seviyelerde tehlike altındaki diller olarak sınıflandırılmıştır; ve bazı Türk dilleri az sayıda katılımcıyla nispeten küçük Wikimedia projelerine sahiptir.
20-23 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen Türk Dilleri Wikimedia Konferansı 2023, tüm dünyadan Türk dilleri konuşan katılımcıları bir araya getirerek kültürlerini ve dillerini korumak için sürdürdükleri çabalarında onlara bazı sihirli süper güçler sağladı.
Etkinlikte şu dillerin Wikimedia projelerinden katılımcılar vardı: Azerice, Başkurtça, Karakalpakça, Kazakça, Kırgızca, Sahaca, Tatarca, Tuvaca, Türkçe, Türkmence. Ayrıca Gürcistan, Macaristan, İtalya, Polonya gibi ülkelerden de bilgilerini paylaşmak üzere davet edilen katılımcılar vardı.
Bu 3 günlük etkinlik boyunca konferans katılımcılarına hangi sihirli süper güçlerin sunulduğunu merak ediyor musunuz? Özetini aşağıda bulabilirsiniz.
Kurumsal Bilgi Süper Gücü
Türkçe konuşan topluluklar geçmişte Wikimedia Hareketi’nde çok aktif olmamışlardır. Bazıları bağımsız ülkelerde, birçoğu da federal yapıya sahip büyük ülkelerin federal veya özerk cumhuriyetlerinde yaşar ve daha önce küresel bir hareketin parçası olmayı deneyimleme şansına sahip olmamışlardır. Bu durum göz önünde bulundurularak konferans, Wikimedia Vakfı’nın (WMF) yapısını açıklayan ve toplulukların Hareket ve WMF tarafından nasıl desteklenebileceğini tanıtan bir sunumla başladı. Diğer günlerde WMF hibe programları hakkında bir sunuma ve WMF hakkında bir soru-cevap oturumuna katılarak daha fazla bilgi edinmek mümkün oldu. Tüm bunlar katılımcıların kurumsal bilgi süper gücü ile donatılmasına yardımcı oldu.
Teknik Özgüven Süper Gücü
Türk dilli daha fazla gönüllünün, Wikimedia’nın yazılımında değişiklik yapma konusunda kendisini rahat hissetmesini sağlamak için, ilk günkü oturumların birinde katılımcılara Vikipedi yazılımının arkasındaki teknolojiler kısaca tanıtıldı. Konferansın geri kalanında, Vikiveri Lexeme ve VikiKaynak gibi belirli Wikimedia projelerinin yanı sıra Open Refine ve Patty Pan gibi bazı yararlı araçlar hakkında daha fazla bilgi saplamak için uygulamalı atölye çalışmaları yapıldı.
Wikimedia projelerinin ötesinde, konferans katılımcıları Mozilla Voice ve OpenStreet Map gönüllüleri tarafından yönetilen atölye çalışmalarına katılma şansına sahip oldular; ayrıca Türk üniversitelerinden iki profesörle yapay zekânın (AI) tarihsel evrimini ve çeşitli tezahürleri üzerine konuştular ve AI’nin Vikipedi ve ötesinde katkıda bulunma, işbirliği yapma ve yenilik yapma fırsatı sunup sunmadığını tartıştılar. Tüm bunlar teknik özgüven süper gücünü geliştirmek için tasarlandı.
İçerik Üretmen Süper Gücü
3 gün boyunca Türk dünyasındaki farklı Wikimedia projelerinin editörleri, içerik geliştirme deneyimlerini paylaştılar. Bir psikoloji profesörü, Vikipedi’deki psikoloji maddelerini düzenleme konusundaki deneyimlerini paylaştı ve Vikipedi’deki psikoloji bilgilerinin güvenilir olduğundan emin olmak için dikkat edilmesi gereken bazı hususlara işaret etti; 74 yaşındaki Hollandalı bir fotoğrafçı, son 30 yılda Türkiye’yi fotoğraflama ve belgeleme konusundaki deneyimlerini ve arşivini Wikimedia Commons projesinde paylaşma konusundaki düşüncelerini anlattı; bir başka Wikimedia gönüllüsü “körlük ve wiki ortamı” hakkında konuştu. Bunlar, dinleyicileri içerik oluşturma süper güçlerinde güçlendirmeye yönelik sunum örnekleriydi.
Etkinlik Düzenleme Süper Gücü
Topluluk liderlerinin etkinlik düzenleme ve program geliştirme konusundaki deneyimlerini öğrenmek çok değerli. Konferans, Tatar Vikipedisi’ndeki wiki yarışmalarını, Gürcistan’daki wiki kamplarını, Yunanistan’daki hack-a-thonları, Türk üniversitelerindeki Öğrenci Kulüplerini öğrenmemizi ve Türk okullarındaki 3 nesil Vikipedi Eğitiminin öyküsünü dinlememizi sağladı. Tüm bunlar konferans katılımcılarının etkinlik düzenleme süper gücünü geliştirmesine yardımcı oldu.
Can you help us translate this article?
In order for this article to reach as many people as possible we would like your help. Can you translate this article to get the message out?
Start translation