עדכונים מקרן ויקימדיה בעניין המשבר בעזה ובישראל

הגישה לידע היא אחת מזכויות האדם הבסיסיות. בתור המלכ”ר המארח את ויקיפדיה, שמשימתו העולמית היא לקדם שיתוף ידע, קרן ויקימדיה מודאגת עמוקות מההשלכות הנמשכות של המשבר הישראלי-פלסטיני הנוכחי. אנחנו תומכים בקהילות ויקימדיה באזור ועומדים לצידן. היום, קרן ויקימדיה מביאה עדכון למתנדבים על שורה של פעולות הקשורות במשבר ומתקיימות עכשיו.

 בדצמבר 2023, מאת קבוצת העבודה של קרן ויקימדיה בעניין משבר ישראל-פלסטין

מאז 7 באוקטובר, אנחנו עוקבים מקרוב אחר המלחמה המסלימה. בשעה של עימות, גישה אמינה למידע מעודכן ומאוזן היא קריטית. אפשר לראות זאת בעיקר בפעילות של מיזמי ויקימדיה, שמובילות אותם קהילות מתנדבים בכל רחבי העולם. המתנדבים פועלים בלא-לאות כדי להבטיח שסיקור המשבר משתקף בוויקיפדיה באופן מדויק, והם מביאים מידע חיוני לאלה המבקשים אותו.

מיליוני צפיות נרשמו לערכים בוויקיפדיה העוסקים בעימות, מכל רחבי העולם. הערכים האלה (בשפות רבות) מסקרים רבדים רבים של הסכסוך, בכללם ההיסטוריה שלו והאירועים הנוכחיים ככל שהם נגלים לעינינו. קרוב לאלף מתנדבים תרמו לערך המרכזי על העימות בוויקיפדיה האנגלית לבדה. הערך הזה זמין כעת ב-75 שפות. בעבודתם לסיקור העימות נסמכו כותבי הערך על מדיניות העריכה של ויקיפדיה, המורה בין היתר להציג את המידע “באופן הוגן, מידתי, ובמידת האפשר, ללא הטיה מצד העורך”. הם גם דאגו לגבות את כל המידע במקורות מהימנים על-פי אמות המידה לאימות מידע של ויקיפדיה. הערך העיקרי בוויקיפדיה האנגלית כולל למעלה מ-800 מראי מקום.

מעבר לאחריותנו הבסיסית לתמוך במיזמי ויקימדיה, הקרן התמקדה גם בתקשורת רציפה ובגישה בלתי-מופרעת לאינטרנט בעזה. יש שיבושים רחבי היקף במערכות התקשורת והאינטרנט בתוך עזה, כולל ניתוק מוחלט והפסקות חשמל, כמו גם שיבוש פעולתם או הריסתם של מוסדות חינוכיים ולימודיים בעזה ובישראל. קרן ויקימדיה הצטרפה לאחרונה לקואליציית #KeepItOn לתמיכה בפעולות נגד ניתוק האינטרנט. נוסף על כך, פעלנו באופן קבוע יחד עם קואליציית החופש המקוון בעניין פעולות דיפלומטיות שממשלות יכולות לנקוט כדי לשמור על הגישה לאינטרנט בעזה. גם שיתפנו נתונים עם הקואליציה ועם שותפים אחרים לגבי השימוש בוויקיפדיה באזור.

צוות זכויות האדם של קרן ויקימדיה מוביל קבוצת עבודה פעילה חוצת-ארגונים הנעזרת במומחיות של צוותים העוסקים במשפט, בדיסאינפורמציה, במסעות שכנוע עולמיים, בטכנולוגיה, באמצעי תקשורת ובתחומים אחרים. הקבוצה מתמקדת בביטחונם של אנשי סגל ומתנדבים, בפרט אלה המושפעים באופן הישיר ביותר. היא ממשיכה להציע עזרה לאלה שעשויים להיזקק לה באמצעות –

  • יזימת קשר מתמיד עם מפעילי מערכת ומתנדבים אחרים בקהילות של מיזמי ויקימדיה בערבית ובעברית לשם הצעת תמיכה, קיום בדיקות בטיחות והבטחה להיות זמינים לעזרה באמצעות צוות זכויות האדם וצוות אמון ובטיחות בכל עניין שבו הם יכולים להציע תמיכה.
  • יצירה, פרסום ושיתוף של מדריך מקיף המציע לחברי הקהילה אמצעים לשמירה על קשר בעת ניתוק האינטרנט.
  • השתתפות פעילה ביוזמת הרשת העולמית שמסרה לאחרונה הצהרה הקוראת לסיום המגבלות על השימוש באינטרנט בעזה.
  • תיאום בין צוות הדיסאינפורמציה לצוות האמון והבטיחות של הקרן כדי שיגיבו על דיווחים הקשורים לעימות ממתנדבים, מאנשי סגל או מארגונים שותפים. הקבוצה הזאת גם מנטרת עמודים הקשורים בעימות, בפרט באנגלית, בערבית, בעברית ובפרסית, כדי להגן עליהם מפני ניסיונות מתואמים לתמרן את התוכן.
  • עריכת בדיקת נאותות יסודית בתחום זכויות האדם לגבי ביטחונם הפיזי של אנשי סגל ושל מתנדבים, סיכון לפעולות דיסאינפורמציה מתואמות, והתקפות סייבר כסיכונים מרכזיים לקרן.
  • שיתוף פעולה עם חוקרים מהאקדמיה כדי להגביר את הבנתנו ואת נראותן של פעולות זדוניות פוטנציאליות במיזמי ויקימדיה.
  • בחינת דרכים לתמיכה בקהילה בזיהוי מקורות מהימנים לעדכון התוכן במיזמי ויקימדיה.
  • קיום ערוץ פתוח (נבדק על-ידי אנשי סגל 24/7) כדי לאפשר למתנדבים להעלות חששות הקשורים בזכויות האדם או כדי לבקש תמיכה.

המשבר הזה השפיע באופן אישי על חברים רבים בתנועת ויקימדיה, בפרט אלה הנמצאים בעזה ובישראל, או שיש להם קשרים עמוקים במקומות אלה. בתוך מאמצינו לתמוך באנשינו ובמיזמים שלנו, ולנווט יחד את דרכנו בזמנים הסוערים, ברור שהתפקיד של ידע מהימן, באמצעות ויקיפדיה ומיזמי ויקימדיה, חשוב יותר מאי-פעם.

ויקימדים הזקוקים לעזרה או מעוניינים להציע דרכים נוספות שקבוצת העבודה יכולה לתמוך בהן מוזמנים ליצור קשר עם צוות זכויות האדם.

No comments

Comments are closed automatically after 21 days.