Definint la visió de Viquitexts

Translate this post

Hi hagué un bibliotecari indi qui una vegada escrigué cinc lleis sobre què haurien de ser les biblioteques. La cinquena i darrera era la següent: “una biblioteca és un organisme que creix”. Viquitexts és una biblioteca digital wiki que no creix ella mateixa. Els voluntaris com tu, com nosaltres, la fan créixer cada dia, digitalitzant llibres que es troben al domini públic, transcrivint text OCR i, recentment, transcrivint partitures.

David Cuenca

Han passat quasi 10 anys des que Viquitexts (Wikisource, en anglès) començà a caminar el 24 de novembre de 2003. Començà com un projecte de suport a la Viquipèdia. Encara que no et poden dir de què estan fets els somnis, sabem que el somni de la Viquipèdia es nodreix d’algunes de les incomptables fonts, llibres i coneixement de primera mà que existeix a Viquitexts.

Els usuaris de Viquitexts Andrea (Aubrey) i David (Micru) resultaren recentment receptors d’una subvenció Individual Engangement grant de la Fundació Wikimedia, i volem mantenir-vos actualitzats periòdicament sobre el que fem. Estem compartint el progrés que hem fet durant el mes d’abril i et convidem a participar en la definició de la visió de Viquitexts (en anglès) pel futur del projecte.

El primer mes de treball ens hem centrat en la redacció del primer esborrany dels valors de Viquitexts i les maneres d’aplicar-los. Les suggerències s’han basat en la trobada de Wikimania de l’any passat, en la nostra experiència a la Viquipèdia i en els desitjos dels voluntaris. Si esperes més de Viquitexts, ajuda’ns a expandir la llista i comenta els suggeriments.

Això no és tan sols una “llista de desitjos” sinó una llista de propostes específiques que es poden transformar en acció. Com a part d’aquest compromís, donem suport i recolzem formalment la proposta del GSoC[1] següent: customització de la càrrega de llibres (candidat 1candidat 2). La raó d’aquest recolzament és l’alta importància que aquest projecte podria tenir per la comunitat de Viquitexts, ja que permetria als usuaris importar metadades de llibre externes i aplicar-les a les pàgines rellevants, de tal manera que s’estalviaria molt treball redundant.

Hi ha tres altres candidats que es presenten addicionalment per l’Outreach Program for Women amb propostes que, si s’accepten, seran també d’una importància a tenir en compte:

Esperem que quan haguem arribat a un acord sobre quines són les altres tasques importants pel futur de Viquitexts podrem seguir oferint més projectes voluntaris.

Una altra tasca a la qual ens enfrontem és la relació amb organitzacions externes. És inútil tenir una biblioteca digital fantàstica si no està ben connectada amb altres biblioteques, llocs web, usuaris i el món. Prendrà temps desenvolupar una relació de col·laboració amb altres organitzacions relacionades tals com l’Open Library, o organitzacions de coneixement lliure tals com l’Open Knowledge Foundation. Hem començat a desenvolupar aquestes relacions i a explorar possibles vies de col·laboració.

Finalment, hi ha Wikidata, un nou membre de la família Wikimedia que també serà clau per resoldre un dels problemes eterns de Viquitexts: la gestió de les metadades dels llibres. Com a primera etapa d’aquest treball, hem començat la Wikidata books task force per a definir les propietats necessàries per tenir dades reutilitzables a Wikimedia Commons, Viquipèdia i Viquitexts.

El maig tenim previst entrevistar usuaris clau de les diferents versions idiomàtiques de Viquitexts. Volem donar les gràcies especialment aHaitham per la seva ajuda en la visualització de les dades d’activitat a Gephi. També hem presentat una presentació per Wikimania, si us plau, doneu-li suport.

Si teniu qualsevol suggeriment, sol·licitud o comentari, si us plau contacteu-nos per correu electrònic o mitjançant les pàgines de discussió. Tots els usuaris de Wikimedia estan convidats a afegir-s’hi i construir un millor Viquitexts tots junts. A tu també t’hi esperem.

Andrea Zanni, David Cuenca, Wikisource

Nota

  1.  Google Summer of Code 2013 http://www.google-melange.com/gsoc/homepage/google/gsoc2013

Archive notice: This is an archived post from blog.wikimedia.org, which operated under different editorial and content guidelines than Diff.

Can you help us translate this article?

In order for this article to reach as many people as possible we would like your help. Can you translate this article to get the message out?