Şimdi ne durumdalar? Türkiye’deki Wikimedia gönüllüleri, Vikipedi’ye erişim engelinin kalkmasından bir yıl sonra Wikimedia hareketini yeni kesimlerle buluşturuyor.

Translate this post

Eber Gölü FotoğrafıOzcelikMurat, CC BY-SA 4.0, bu sene Viki Yeryüzünü Seviyor Türkiye fotoğraf yarışmasının birincisi.

2020, Wikimedia hareketi ve dünya için benzeri görülmemiş zorluklarla dolu bir yıldı. Ne var ki, devam eden küresel pandemi, belirsizlik ve kargaşa sırasında, bilgiyi herkes için ücretsiz ve erişilebilir kılma hedeflerinin her zamankinden daha önemli olduğunu bilen Wikimedia gönüllüleri çabalarını ısrarla sürdürüyorlar. 

 Türkiye’de Wikipedia’ya erişimin açılmasından sonraki ilk yılda, COVID-19 pandemisi tüm dünyayı sarmışken, Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye (WMTR) Türkiye’de  Vikipedi projesi hakkında farkındalığı arttırmak ve yeni katkı verenleri dahil etmek üzere çeşitli programlar gerçekleştirdi.

Geçen yılki çalışmaları ve Türkiye’de  Vikipedi’ye erişimin açılmasından sonra neler öğrendikleri hakkında daha fazla bilgi almak için Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye ile görüştük. Tahmin edebileceğiniz gibi, yıl boyunca çok meşgul idiler!  Aşağıda görüşmemizden bazı notlar bulacaksınız: 

Yeni etkinlikler ve yarışmalar 

Topluluk için  önemli bir kilometre taşı, Viki Yeryüzünü Seviyor fotoğraf yarışmasını Türkiye’de ilk defa  düzenlemekti.  Bu yarışma Wikimedia Commons’a Türkiye’nin 3.600’den fazla  muhteşem fotoğrafının yüklenmesi ile sonuçlandı. Grubun İstanbul’da düzenlediği bir Art + Feminism etkinliğinde  Türkçe  Vikipedi’de 14 yeni madde oluşturuldu. 

Bu etkinliklerin olumlu karşılanması grubun çeşitli kültür, eğitim ve sivil toplum kuruluşları ile görüşmelere başlamasında ve – sağlık uzmanları derneği ve  kütüphane dernekleri de dahil olmak üzere – yeni ortaklıkların kuruluşunda etkili oldu.  Kullanıcı grubu  Wikimedia Topluluğu Türk Dilleri Kullanıcı Grubu  ile de çalıştı ve  Wiki Kafkasya’yı Seviyor yarışması ile Türki Dilleri VikiMaratonu’nu birlikte düzenledi.  

Çevrimiçi alanlarda topluluk kurmak 

WMTR’ın daha önce ne düzenli toplantılar yapma, ne de benzer görüşte kurumlarla düzenli ilişkiler sürdürme geleneği vardı. Bu,  2020’de değişti: “Creative Commons Türkiye ve  OpenStreetMap topluluğu gibi benzer kuruluşlarla sürekli irtibat halinde olduk.  Ülkede bilgi paylaşma kültürünü geliştirme konusunda fikir alışverişi yapmak bizi daha güçlü kıldı.” Grup üyeleri ayrıca, 2019’da düzenli gönüllü topluluğu toplantılarına başladılar ve salgın yüzünden yüz yüze toplantılar yapılamayınca, çevrimiçi formatta ara vermeden devam ettiler.

Daha iyi VikiMaratonlar için video-görüşmesi araçlarından yararlanın ve materyalleri önceden hazırlayın

Katılımcıların teknik zorlukları daha iyi belirlemek için ekranlarını paylaşmalarına izin verme ve  birbirinden öğrenme için sohbet kutularını kullanma olanakları, video-konferansın faydalarına birkaç örnektir. “Başarılı bir VikiMaraton etkinliği için düzenleyicilerin önceden 3 şeyi hazırlamasını tavsiye ediyoruz:  Üzerinde çalışılacak maddeler listesi,  yararlı olabilecek çevrimiçi kaynakların listesi ve önceden Commons’a aktarılmış medya dosyaları. VikiMaratonun teması ile ilgili alanda uzman olan, medya dosyaları bağışlayıp  dijital kaynaklar sağlayabilecek bir ortakla çalışmayı şiddetle öneririz.

Wikimedia’yı okullarda paylaşmak 

Grup,  Eğitim Programlarını bir düzineden fazla üniversite dersinde çevrimiçi platformları kullanarak sürdürdü. Wikimedia projelerine katkı vermek hakkında sohbet için ilk defa bir lise topluluğu ile de bir araya geldi. Öğrencilere bilgileri, fikirleri ve becerilerinin dünya için ne kadar önemli olduğunu anlatıyoruz. Bir çoğunun Wikimedia projelerinin gönüllüler tarafından geliştirildiğinin farkında olduğunu, hatta kimilerinin kendi kendine Değiştir butonunu keşfettiklerini görüyoruz, ancak değişiklikler yapıp Kaydet butonuna basmak için cesaretlendirilmeye ihtiyaç duyuyorlar.  Öğrenciler genellikle şu soruları soruyorlar ‘Vikipedi’de yazılanları kim kontrol ediyor? ‘Üniversitedeki ödevlerde Vikipedi’ye referans vermek kabul edilebilir mi?’”

Wikimedia Topluluğu Kullanıcı  Grubu Türkiye’yi 2021’de neler bekliyor?

Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye 2021’de, ortaklık kurma konusunda çalışmalarına devam etmeye, katkı verecek yeni gruplarla çalışma ve Viki Yeryüzünü Seviyor benzeri yarışmalar düzenlemeyi planlıyor. 

“2021 yılı başında Türk Kütüphaneciler Derneği ile önce sunumlar sonra Vikimvaratonlar gerçekleştirmek için sabırsızlanıyoruz. Ocak ayında bir sağlık uzmanları derneği ile Türkçe Vikipedi’de sağlık konulu maddeleri geliştirmek için yapacağımız işbirliği için de çok heyecanlıyız. Nisan’da bir arşiv sempozyumunda bir sunum ve aktivist kadınlara VikiMaratonu yapmayı da dört gözle bekliyoruz.” 

Vikipedi’nin 20. Yaş günü için, çevrimiçi bir kutlamada bir araya gelmeyi planlıyorlar.  Katılımcıların Vikipedi’ye doğum günü dileklerini yazdıkları ve en sevdikleri konuda bir madde oluşturarak “hediye” verdikleri bir VikiProje de başlattılar.  Kutlama videosunu burada burada  bulabilirsiniz!

(Kaynak)

Kullanıcı Grubu bize,  Vikipedi ile ilgili olarak  en sık karşılaşılan yanlış algılamanın “Vikipedi maddelerinin ‘bizler’ – kendi toplumumuzdan insanlar- tarafından değil,  ‘başkaları’ tarafından yazıldığını zannetmek” olduğunu söyledi. Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye, -VikiMaratonlardan, gayri resmî toplantılara ve üniversitelerde sunumlara kadar gerçekleştirdikleri çok sayıda topluluk-kurma programı ile – bağ kurmanın öneminin her zamankinden daha fazla hissedildiği bir zamanda – Wikimedia Hareketi’ne  bir insan yüzü kazandırmaya yardımcı oluyor.

Bizler erişilmez gizemli kimseler değiliz!  Wikimedia projelerine katkı verme konusunda tüm bilgisini vermeye ve Wikimedia misyonu ile bağlantılı her projede işbirliği yapmaya çok istekli gerçek insanlarız ve yeni katılımcıları aramıza almaktan  mutlu oluyoruz.” 

WMTR hakkında güncel bilgiler için Twitter ve Facebook hesaplarını takip edebilirsiniz. Eğer gruba katılmakla ilgileniyorsanız; wmtr@wikimedia.org.tr adresinden irtibat kurabilirsiniz.  

Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye’ye yanıtları ve bu yazının çevirisi için teşekkür ederiz. 

Can you help us translate this article?

In order for this article to reach as many people as possible we would like your help. Can you translate this article to get the message out?