A successful “Collection Days” edit-a-thon in Warsaw, Poland

Collection Days-skrivstuga

Det har redan hunnit gå ett par veckor (tiden flyger iväg!) men jag gärna dela med mig av några erfarenheter från en skrivstuga som Wikimedia Sverige och Wikimedia Polska arrangerade i samband med Europeana 1989 Collection Days i Warszawa, Polen.

The Collection Days är en serie evenemang som pågår till slutet av 2014 där allmänheten bjuds in till att dela med sig av sina minnessaker och fotografier från 1989 och få det digitaliserat och uppladdat under en CC-BY-SA licens. När jag först fick höra om det projektet tänkte jag att dessa Collection Days borde vara ett perfekt tillfälle för Wikimediarörelsen att delta på. Detta på grund av likheterna med att involvera allmänheten asmt användningen av licensen. Idén var att pröva konceptet och se vad som funkade och vad som inte funkade och genom att dela dessa erfarenheter och få nya kontakter skulle vi kunna hjälpa andra europeiska lokalavdelningar att arrangera evenemang i samband med framtida Collection Days.

Med denna bloggpost hoppas jag att göra just detta.

Målet med skrivstugan, utöver att skriva artiklar tillsammans och göra Wikipedia bättre, var att få nytt folk och nya organisationer involverade i Wikimediarörelsens arbete. Idén är att folk som tar med sig sina saker till Collection Days vid samma tillfälle lätt skulle kunna stanna till och lära sig hur man redigerar Wikipedia och vi skulle kunna berätta för dem om att deras deras minnessaker från 1989 också skulle kunna synas på Wikipedia.

Dagen innan anlände jag tillsammans med en annan svensk volontär för att vara med på kick-off evenemanget (tillsammans med en bunt VIP – som nu har bilder på Commons!). Vi mötte upp de polska Collection Days-arrangörerna, förberedde vår plats och laddade upp bilder som hade digitaliserats under dagen. Den polska lokalavdelningen hade arbetat hårt med att marknadsföra evenemanget i förväg och även översatt evenemangssidan till polska.

Den 9 juni samlades sex erfarna wikimedianer från Polen och Sverige i Warszawa för denna internationella skrivstuga. Vi planerade att skriva om både polsk historia i allmänhet och om händelserna 1989 i synnerhet. Vårt mål var att använda så många av bilderna som hade blivit digitaliserade under Collection Days som bara var möjligt. Jag gav en kort presentation om vad vi hoppades att uppnå där och sedan började vi med att fixa till några av bilderna som hade laddats upp natten innan och skriva artiklar (några bilder till laddades upp från evenemanget under dagen som vi kunde arbeta med). Matserveringen fungerade inte klockrent men vi hade mycket trevligt och var väldigt produktiva med nio nya artiklar och 15 utökade artiklar på polska, svenska och engelska Wikipedia.

Vi hoppas att fler lokalavdelningar tar chansen och organiserar skrivstugor i deras länder i samband med dessa evenemang. Efter Polen kommer Collection Days att arrangeras i Baltikum (preliminärt i augusti, datum är inte satta än). Så Wikimedia Eesti och alla volontärer i Lettland och Litauen, kontakta mig så sätter jag er i kontakt med rätt personer!

För att göra det lite enklare har jag sammanställt en lista av våra dragna erfarenheter som kan hjälpa dig till en fantastisk framgång:

  • Det är väldigt trevligt att delta i dessa storskaliga digitaliseringsprojekt och få se hur de går till! Det ger en chans att interagera med GLAM-anställda och få se hur det går till bakom kulisserna. Vårt förslag är att ni använder detta faktum för att intressera era volontärer att delta i skrivstugorna (på wiki, via e-postlistor, IRL, genom bloggposter och pressreleaser).
  • Det tar tid för personalen och volontärerna som arbetar på Collection Days att processa materialet som allmänheten tagit med sig dit (de ska lägga till metadata och ladda upp bilderna till deras webbplats). Därför bör skrivstugan äga rum den andra dagen av Collection Days så att lokalt material är färdigt att användas. Ett tips är att se till att hitta och prata med deras tekniker så fort som möjligt.
  • Hjälp organisationerna som arrangerar Collection Days i ditt land att kommunicera att material också kan läggas till på Wikipedia. Tryck på att Wikimedias inblandning ska nämnas i den externa kommunikationen! Om det görs rätt tror jag att detta kan locka mer folk att dyka upp med sin minnessaker (även om de har fått den digitaliserad tidigare – vilket inte är osannolikt eftersom att det har varit andra projekt som har arbetat med detta tidigare. De kommer förhoppningsvis att se det extra värdet av att deras minnessaker används på Wikipedia).
  • Mycket av materialet som folk kommer att ta med har olika upphovsrättsproblem (exempelvis kan de vara föräldralösa verk) som kan göra dem oanvändbara. För att undvika problem bör du ha tillgång till en volontär som kan upphovsrätten väl (antingen på plats eller tillgänglig på nätet).
  • Försök att involvera volontärer som arbetar för Collection Days. Vid det här evenemanget var vi inte framgångsrika med detta eftersom att vi hade förväntat oss att ett stort antal personer skulle komma och att volontärerna inte skulle ha någon tid över. Detta visade sig vara felaktigt och när det inte kom jättemånga som dök upp med material att digitalisera kunde de volontärerna kanske kunnat varit med och redigerat istället. För att öka chanserna för detta skulle de dock ha informerats innan om möjligheten och vi kanske även kunde ha arrangerat en workshop om hur man redigerar.
  • Om målet inte bara är att skapa bra artiklar utan att också lära nybörjare att redigera så se till att ni som skriver sitter på en väl synlig plats. Ta med dina roll-ups (om du har några) eller en inbjudande affisch som bjuder in till att delta och förklarar vilka ni är. Har du extra laptops bör du ta med dem också.
  • Tack vare detta samarbete är det möjligt att hålla kostnaderna för en skrivstuga väldigt låga! Arrangörerna för Collection Days i Polen bjöd generöst på snacks, kaffe och en lätt lunch plus lokalen, utan någon kostnad för oss. Detta kommer förhoppningsvis vara möjligt även på framtida Collection Days-skrivstugor. Om inte, och mo du skulle vilja arrangera en Collection Days-skrivstuga i år kan Wikimedia Sverige kanske täcka en del av kostnaderna för catering etc. Ta kontakt med mig och dela med dig av dina planer!

John Andersson

Projektledare Europeana Awareness

Wikimedia Sverige

Archive notice: This is an archived post from blog.wikimedia.org, which operated under different editorial and content guidelines than Diff.