Sammendraget —Wiki Loves Africa stormer inn i sitt andre år. Notiser

Translate this post

Kisra maker.jpeg
En sudanesisk kvinne demonstrerer hvordan en lager kisra, tradisjonell deig for grøt eller brød i Sudan og Sørsudan. Foto ved Mohamed Elfatih Hamadien, lisensiert under CC BY-SA 4.0.

Av mange grunner, hvorav noen henger sammen med system-skjevheter, er dekningen av Afrika-relaterte emner på mange Wikimedianettsteder, inklusive de mange Wikipediaene blitt hengende bak i forhold til andre kontinenter. Et prosjekt tar sikte på å oppmuntre folk på det afrikanske kontinentet til å donere bilder, videoer og lydopptak til Wikipedia.

Florence Devouard (Anthere) og Isla Haddow-Flood (Islahaddow) er organisatorene av Wiki Loves Africa, et program som bruker konkurranser og tematiske aspekter for å få folk til å donere til WMCommons. “Vi trengte en morsom måte til å vise hvor rikt, forskjellig og delikat Afrika er bak de deprimerende overskriftene,” sa de. De mener delikat bokstavelig – forrige års tema var cuisine (matstell). De klarte å fremskaffe over 6000 bilder fra 873 deltakere i 49 land. Dette inkluderte bilde av kvinnen som laget kisra brød.

Wiki Loves Africa’s tema veksler fra år til år for å dekke et universelt, visuelt rikt og kulturspesifikt emne som markeder, ritualer for overganger (f.eks. barn til voksen), festivitas, offentlig kunst og byutvikling. Fokus i 2015 er på kulturelle moter fra alle kanter av kontinentet. Florence og Isla bemerker at “deltakerne kan avgi media som formidler “mote” slik det finner uttrykk gjennom lokale kulturinnflytelser. Disse kan være bestemt av tekstiler, stiler, måter å folde og svøpe om seg på. Temaet tar også inn kulturbestemte smykker, make-up, hårfasonger, kroppsmerker, stoff og vevde materialer.”

Konkurransen løper til slutten av november. Topp-premien er en Galaxy Tab S 8.4. Bidrag fra hele verden er akseptable så lenge de viser et aspekt av Afrikas kulturelle moter. Du kan bidra ved:

Wiki Loves Africa er sponset av Wikimedia Foundation, gjennom en støtte (grant) på US$22,760, og en crowdfunding campaign på Indiegogo.

Finn ut mere

Ed Erhart, Editorial Associate, Wikimedia Foundation
Florence Devouard and Isla Haddow-Flood, Wikipedians

I kort:

Steinbock 14962940265.jpg
Tredjeplass: Alpine ibex (Capra ibex), eller Steinbock, i en østerriksk nasjonalpark i Hohe Tauernfjellene. Foto ved Bernd Thaller, med lisens CC BY-SA 3.0

Wiki Loves
Earth: Vinnerne av 2015-konkurransen ble kunngjort. Tredjepremiebildet vises over.
Monuments: This Month in GLAM nyhetsbrevet rapporterer at Italias Wiki Loves Monuments ble en knallsuksess: 947 deltakere som tok 12 740 fotos av 5 149 monuments— en generisk term brukt om kulturarvsteder som befinner seg rundt på kloden. Resultatene var delvis resultatet av et samarbeide med hundrevis av offentlige institusjoner på stats- og lokalnivå. Vinnerfotoene fra Tyskland og Pakistan er også offentliggjort.
NSA case dismissed: WMF- søksmålet mot the US National Security Agency er blitt avvist. WMF’s legal team skrev i en blogpost at de “respectfully disagree with the Court’s decision to dismiss” og “expect to appeal” (forventer å anke) avgjørelsen.
Princess of Asturias: Wikipedias verdensomspennende virksomhet ble anerkjent i uken som var med den prestisjefylte prisen Princess of Asturias Award for International Cooperation, en ære Wikipedia nå deler med stjerner som World Health Organization og the Bill and Melinda Gates Foundation
WikiConference USA: Engelsk Wikipedia’s Signpost rapporterte fra hovedinnleggene i årets samling for US Wikimedians. Artikkelen ble gjenpublisert av US National Archives and Record Administration’s blog.
Wikipedia in education: Det tyske Wikipedia’s Kurier forteller om et samarbeidsprosjekt mellom wikimedianere og Universitetet i Wien som har en 70/30 kvinne – mann fordeling.
Wikimedia melder
Kvartalsrapport: The Wikimedia Foundation’s (WMF) report for the first quarter of the 2015–16 fiscal year has been published.

 • Kvartalsoversikter: Last quarter’s quarterly reviews of WMF departments have been published. These reviews aim to “ensure accountability and create an opportunity for course corrections and resourcing adjustments in consultation with a team working on a specific Wikimedia Foundation initiative.”
  Wiki Ed: The Wiki Education Foundation’s September report has been published. The foundation has 74 instructors this term, the most ever, with 133 courses and over 2000 students.
 • Ed Erhart, Editorial Associate, Wikimedia Foundation

  Velkommen til ditt nye nettsamfunnssammendrag! Dette er et nytt ukentlig tiltak for bloggen. Vi ser gjerne at også du deltar. Denne sammenfatningen av wikimediasamfunnenes nyheter vil trekke sammen notiser fra verden rundt for å gi en snarvei for dine oppdateringer og en oppsamling av store og små nyheter.

  Det siktes på å både skape nytt og supplere allerede eksisterende nyhetskilder.

  Bidrag er velkomne! Hvis ditt Wikisamfunn passerer en milepæl, har et kult nytt prosjekt eller noe annet av interesse, send meg en email eller dropp inn på my talk page.

  Archive notice: This is an archived post from blog.wikimedia.org, which operated under different editorial and content guidelines than Diff.

  Can you help us translate this article?

  In order for this article to reach as many people as possible we would like your help. Can you translate this article to get the message out?